Microsoft tarafından geliştirilen ve ECMA tarafından uluslararası standart haline getirilerek tahsisli yoldan (fast track) ISO standardı olarak kabul görmesi için ISO’ya sunulan OOXML doküman format belirtiminin macerası sona yaklaşıyor. Gelecek hafta ulusal standart örgütleri Cenevre’de biraraya gelerek Eylül ayında yapılan ve OOXML’in standart haline gelmemesi yönünde sonuçlanan oylamanın son karar toplantısını (BRM – Ballot Resolution Meeting) yapacaklar.
Türkiye, bildiğiniz üzere, Eylül ayında yapılan oylamada EVET oyu kullanmıştı. İki ayı aşkın süredir bir yandan Özgürlük İçin portalı, bir yandan da Pardus projesi ve UEKAE olarak bu oyun yeniden gözden geçirilmesi ve HAYIR olarak değiştirilmesi yönünde çeşitli bilgilendirme çalışmaları ve kampanyalar düzenliyoruz. Ne yazık ki, tüm çağrılarımıza rağmen, Özgürlük İçin dışında, sivil toplum örgütlerinden güçlü bir ses çıkaramadık konuda. TSE’nin görüş istediği kamu kurumları, özel firmalar, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin kimisinden de hayli güçlü olumsuz raporlar gittiğinden haberdarız. Şimdi beklentimiz konunun tüm paydaşlarının dahil olacağı genel bir ulusal değerlendirme toplantısı yapılması ve Türkiye’nin oyunun konsensüs ile olmasa bile katılımcı bir şekilde belirlenmesi. TSE, bu tip bir toplantıyı 21 Ocak’ta yapmayı planlamış, ama aralarında bizim de bulunduğumuz çeşitli paydaşların talebi doğrultusunda daha ileri bir tarihe ertelemişti. Önümüzde üç iş günü kaldı, ama TSE’den henüz bir ses yok bu konuda.
Bu blogun ulaştığı tüm kişilerden ricam, TSE’nin ilgili birimlerine (Standart Hazırlama Merkezi, Uluslararası Standartlar Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Dairesi) erişerek OOXML formatının bir ISO standardı olmasına karşı olduğunuzu, Türkiye’nin Eylül ayında verdiği EVET oyunu değiştirmesi gerektiğini düşündüğünüzü, ulusal oyun belirlenmesi sürecinin açık, şeffaf ve katılımcı bir yöntemle yürütülmesini talep ettiğinizi belirtmeniz. Unutmayın, TSE bu konuda bir karşı taraf, ya da hasım değil; birlikte çalışmamız ve ikna etmemiz gereken bir paydaşımız. ÖZellikle suçlayıcı ve gerginlik yaratıcı ifadeler kullanmaktan kaçının; zaten kullanmazsınız ya, ben yine de hatırlatayım dedim 🙂
Son olarak, konu şeffaflıktan açılmışken, Eylül ayındaki oylamaya TSE tarafından gönderilen yorum belgesini ve Pardus projesi ve kullanıcılarının görüşü olarak geçen hafta TSE’ye iletilen bilgi notunu sizlerle paylaşayım. Kişisel karar ve görüşünüzü oluşturmanıza yardımcı olabilir…
Bir Cevap Yazın