Bir süredir vaat ettiğim üzere, Pardus OSMM karnesi huzurlarınızda…
OSMM, özgür yazılım ürünlerini altı kategoride nicel olarak değerlendiren ve sonuçta 100 üzerinden bir olgunluk notu veren bir şablon. Bu altı kategori yazılım, destek, belgeleme, eğitim, entegrasyon ve profesyonel servisler ana başlıklarını taşıyor. Alt başlıklar aşağıda…
OSMM değerlendirmesinde alınan nota göre bir özgür yazılım ürününün kullanılması konusunda karar vermek mümkün. Golden’ın erken uyarlayıcılar (early adopter) için önerisi deneysel çalışmalar için 25, pilot için 40 ve üretim seviyesinde kullanım için 60; yararcılar (pragmatist) için ise sırasıyla 40, 60 ve 70. Karşılaştırma için Golden’ın JBoss notunun 78 olduğunu ve dolayısı ile kurumsal kullanım için yeterince olgun bulunduğunu belirteyim.
Gelelim Pardus’un notlarına:
- Yazılım (7/10)
- Ürün işlevselliği
- Ürün sürekliliği
- Ürün kalitesi
- Ekip kalitesi
- Destek (5/10)
- Camia desteği
- Profesyonel destek
- Kendi kendine destek
- Belgeleme (5/10)
- Geliştirici ekip belgeleri
- Web belgeleri
- Ticari yayınlar
- Eğitim (3/10)
- Web kılavuzları
- Geliştirici ekip kılavuzları
- Ticari kılavuzlar
- Geliştirici ekip eğitimleri
- Ticari eğitimler
- Entegrasyon (2/10)
- Mevcut entegrasyon
- Kendi kendine entegrasyon olanağı
- Ticari entegrasyon olanağı
- Profesyonel Servisler (1/10)
- Geliştirici ekip servisleri
- Yerel ve bölgesel firma servisleri
- Ulusal ve global firma servisleri
Açık bir şekilde görüldüğü üzere Pardus özellikle ekosisteminin yeterince gelişmemiş olmasından dolayı ve özellikle ürünle bağlantılı hizmetler konusunda “sınıfta kalıyor”. Destek ve belgeleme konusunda, özellikle geliştirici ve kullanıcı camiasının katkısı ile, geçer notlar alabiliyoruz. Ama eğitim, entegrasyon ve profesyonel servisler gibi, gerçekten geliştirici ekip ve camia dışı, çoğunlukla ticari girişimlerin müdahalesini gerektiren konularda durum o kadar parlak değil.
Neyse, ön tanımlı OSMM matrisini kullanarak Pardus’un notunu hesaplamaya geldi sıra. Ama önces,inde anımsatmakta yarar var, gerek yukarıda benim verdiğim notlar ve gerekse matristeki kategori ağırlıkları kuruma ve potansiyel kullanım şekline göre değişiklik gösterebilir. Yani her kurumun bu notlamayı yeniden yapması, en azından ciddi bir şekilde gözden geçirmesi gerekiyor.
Son bir yorum: Mevcut not ile erken uyarlayıcıların pilot ve üretim düzeyinde kullanımı, yararcıların ise deneysel ve hatta pilot çalışmalar başlatması mümkün görünüyor. Şimdi hedefimiz OSMM notunu 70’in üzerine çıkaracak şekilde planlamaları yapmak ve harekete geçmek…
Veee… Pardus’un OSMM notu… 49/100
Bir Cevap Yazın