Bir süredir üzerinde çalışılmakta olan GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 3’ün 3. taslağı Özgür Yazılım Vakfı web sitesinde yayınlandı. Daha önce de söylediğim gibi bir lisans metninin yazılımın özgürlüğü ile ilgili tüm problemleri çözebileceğine inanmıyorum. GPL v2 gibi, özellikle iş alemlerinde kendini yeni yeni kabul ettirmekte olan, sağlam bir metni değiştirmek gerektiğine inanmıyorum. (Üyesi de olduğum) FSF’in bu noktada fazlasıyla katı bir ideolojik tavır takınması sonucu GPL’in çatallanması tehlikesini dehşetle gözlüyorum…
Ya da “-idim” diyeyim ile değiştireyim yukarıdaki önermelerimin fiil çekimlerini. Son çıkan taslak çok daha rahatlatıcı, GPL v2 gibi huzur veren bir metin olmuş. EULA’nın sahipli yazılımların sahiplerini ve kimi durumlarda geliştiriciyi kollayan havasına GPL kullanıcıyı ön plana çıkarıp, kullanıcının özgürlüklerini teminat altına alarak yanıt vermişti. Bu yaklaşım da, dediğim gibi yazılım ve bilişim çevrelerini aşıp iş alemlerinde dahi anlamlı bir dağıtım ve paylaşım modeli olarak algılanmaya başlanmıştı. GPL v3’ün daha önceki yaklaşımı toplumun ya da üçüncü kişilerin özgürlüklerini korumak ve kollamak gibi yeni bir görev üstlenmekti. Tivo-laştırmaya ve DRM’lere karşı hükümleri ile özgürlük sınırlarını yeniden tanımlar haldeydi. Bu noktalarda mevcut taslaktaki hükümler hayli yumuşak, yine kullanıcı özgürlüklerini ön plana çıkarıyor.
Yeni taslağın patent karşıtı yaklaşımı ve dolayısı ile Microsoft-Novell anlaşmasına gönderme yapan maddeleri de yeni. Zaten taslağın gecikmesinin ardında bu kısım vardı. Bence gereksiz bir şekilde güncele gönderme yapıyor, ama mevcut taslaktaki hali hala kabul edilebilir bir metin. Bu maddeler geliştiriciyi koruma şemsiyesi altına alıyor ve dolayısı ile kullanıcıya olası patent şantajlarına karşı bağışıklık sağlıyor.
Linus Torvalds dahil GPL v3’ün yeni taslağı genelde olumlu tepkiler alıyor. Hadi hayırlısı…
Bir Cevap Yazın