Sabah‘tan Mansur Forutan 18 Ağustos 2004 yazısının sonunda işte böyle diyor:
“Tamam değişime karşı değilim ama değişim hızına karşıyım. Bi’durun, biraz soluklanalım, ayak uyduralım, ondan sonra gaza basarsınız.”
Aslında Forutan değişimin hızına da karşı değil, doğrudan kullanışlılık problemleri yaşayan teknoloji ürünlerine karşı!
Bundan bir süre önce de Vatan‘da Metin Münir 27 Mart 2004 yazısına “Bilgisayar, kullandığımız en kalitesiz ürün” diye başlık atmıştı. Sıkıntısı Forutan’ınkinden pek de farklı değildi.
Gerçi İBE ve kullanışlılık konusunda Linux’un Windows’tan üstün olduğunu iddia etmek pek mümkün değil. Ama geliştirme modelinin tekilliğinden hareketle böyle bir potansiyele sahip olduğunu düşünebiliriz. Tabi potansiyelin gerçekleştirilmesi sorunu, her zamanki gibi, karşımızda bir heyula gibi durmakta.
Neyse, ben zamanında Münir’e gönderdiğim ve e-posta sunucularından sekip geri dönen mesajımın 😛 bir kopyasını buraya alayım, tarihe kayıt düşmek için:
Sevgili Metin Münir,
Ne kadar haklısınız söylememe gerek yok, dışarıda daha sık rastlanan bilgisayar şikayetlerinin sizin gibi bilgisayar endüstrisi ile ilgisi olamayan (deyim yerindeyse sade kullanıcı) bir kişiden, hem de böyle usta bir gazeteciden gelmesi ne kadar güzel.
Dediğiniz kısmen doğru, “Uygulamada, piyasada XP’nin yerine geçecek bir ürün yok.” Ancak tam olarak doğru değil, Linux denen açık ve özgür işletim sistemi özellikle son yıllarda Windows’un tahtını sarsalayıp duruyor. Henüz piyasada birebir rekabet eder durumda değil, ama birkaç yıla o da gerçekleşecek.
Linux, açık ve özgür yazılım hakkında www.linux.org.tr, www.lkd.org.tr, www.acikyazilim-turkiye.org gibi sitelerden bilgi edinebilirsiniz. İki haftadır da çeşitli gazetelerde Linux International’ın tam sayfa ilanları ile kullanıcı bilgilendirme ve ilgilendirme yoluna gidiliyor.
Bendeniz de, şu sıralarda hayli çekirdek bir kadro ile, ama ümit ediyoruz ki hızla büyüyen iç ve dış katkıcılar eliyle, kullanımı gerek mevcut Linux dağıtımlarına ve gerekse sizin adını geçirdiğiniz sisteme göre hayli kolaylaşacak bir Ulusal Linux Dağıtımı projesinde görev alıyorum. Projenin amaç ve hedeflerini açıklayan bir web sitemiz www.uludag.org.tr mevcut, kısmen teknik olsa da proje ile ilgili herkese hitap edebilecek bilgilere buradan erişebilirsiniz.
Umuyoruz ki İsviçre çakısı kadar becerikli ve buzdolabı kadar kullanması kolay bir sistem oluşturabileceğiz bu sene sonuna kadar, o zaman siz de bu dertlerden kurtulmuş olacaksınız.
Saygı ve sevgilerle
Erkan Tekman
Uludağ Geliştiricisi
www.uludag.org.tr
Umarım Forutan ve Münir’e “Bi’durun, biraz soluklanın. Uludag geliyor!” diye yanıt verebileceğimiz günleri de göreceğiz.
Bir Cevap Yazın