Bu yaz neler okuyacağım?

İki haftadır dört gözle beklediğim amazon.com paketi bugün geldi. Bu yaz okumayı planladığım dört kitap içindeydi tabii ki:

    • İlk sırada sevgili Peter Schwartz‘dan Inevitable Surprises var. Bas hocam (kendisi ne yazık ki bass diyor 😦 A. Murat Eren başlığa fena halde karşı çıktı, “Hiç inevitable olan şey surprise olur mu?” diye, daha doğrusu “Paradokstan başlık olmaz!” söylemi ile. Ama Schwartz zaten söz konusu paradoksun paradoks olmaması gerektiğini söylüyor, hem başlık ile, öyle sanıyorum ki, hem de kitap ile. Evet, The Long Boom kehanet açısından fazla başarılı olamadı. Ama önemli olan kehanetin tutmasında çok sistematiğin oturması (fazla gelcekbilimci mazereti formatında oldu bu cümle, değil mi ;-). Okuyup bitirince yazarım önlenemez sürprizlerin neler olduğu ve çalkantılı “zamanlarda zamanın ilerisinde düşünme”nin nasıl mümkün olabileceğini.

 

    • Okumaya ilk başlayacağım sevgili Donald A. Norman‘dan Emotional Design. Kullanışlı tasarımın gözüpek savunucularından Don bu kitabı ile biraz günah çıkarıyor. Kullanışlılığın mutlak bir kavram olmadığını, olamayacağını; duyguların kullanışlılık kıstasları ve seviyelerini fena halde değiştirebileceğini anlatıyor. “Sevdiğimiz şeyleri daha kolay kullanırız” ana fikri üzerine çeşitlemeler sanırım, ama tabi Don ciddiyetinde ve atmasyondan uzak bilimsellikte. Herhalde The Design of Everyday Things‘e iyi bir zeyl olacak.

 

    • Çok emin olamadığım, ama almadan da edemediğim bir kitap Benjamin R. Barber‘dan Fear’s Empire. 11 Eylül öncesinde Jihad vs. McWorld‘ü yazan adamın bu başlık altında ne yazacağını merak etmemem mümkün değildi. Yine diyalektik bölüm başlıkları ile karşı karşıyayız: Pax Americana; or Preventive War ve Lex Humana; or Preventive Democracy.

 

  • Son olarak da senaryoculuk üstadı Kees van der Heijden‘den (ve arkadaşları) The Sixth Sense var önümde. Başlarını uçarak okuduğum ama ortalarında bir yerde duvara toslayıp rafta bıraktığım Scenarios‘un yazarı yine yöntem anlatan, biraz reçete formatında bir kitap çıkarmış ilk bakıştan anladığım. Ama yıllardır hobi olarak izlediğim bir konu kitabın alt-başlığı: Accelerating Organizational Learning with Scenarios. Almak zorundaydım 😉

Eşimin izin alması mümkün olur, benim işlerim de izin verir, zamanını da uydurabilir, tatile çıkabilirsek kumsalda güneşlenir (ya da gölgelenir) iken işte bu kitapları okuyacağım.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: