Varan 3, 4, 5… 6…

Dünkü ve sekiz ay önceki “Varan”larda resmi sözleşmeler ile bilişim hizmetleri alan, kerli ferli Pardus kullanıcısı kurumları muştuladık sizlere. Ama bir de yelpazenin öteki ucu var, Pardus’un GPL lisansını, özgür yazılım yaklaşımını kullanan, kendi yağında kavrularak Pardus kullanan kurumlar. Bugün sıra bunlarda…

Güncelleme: Biraz geç başlayan oturum arasız 3,5 saat civarında sürdü. Çoğu ile ilk kez tanıştığım dört heyecanlı ve kararlı adam Pardus deneyimlerini anlattılar. ÇOMÜ için sevgili Necdet Yücel, Petrol İş için sevgili Nihat İlter “Abi”, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü için sayın hekim Mustafa Sertel ve Neziroğlu Motorlu Araçlar için sevgili Ahmet Ateş. Bugün için ağzınıza, ayağınıza; son aylarda-yıllarda yaptıklarınız için ellerinize, zihninize sağlık. Harika işler başarıyorsunuz! Eğer size bunu yeterince hissettiremiyorsak büyük kabahat! Pardus erken uyarlamacıları olarak çok değerlisiniz bizim için. Yaşayın, özgürlük için… Türkiye ‘Pardus’ Diyor!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi – ÇOMÜ Kütüphanesi’ndeki ince istemciler ve bağlı oldukları terminal sunucu, Mart 2007 içerisinde Pardus 2007.1 Felis chaus çalıştırır hale getirildi. Bu çalışmada Bilgi İşlem Müdürlüğü çalışanlarına Pardus proje ekibi uzaktan destek verdi. Üniversite’nin bilgisayar Mühendisliği laboratuvarında farklı bir Linux dağıtımı kullanan kişisel bilgisayarlar için de seçim Pardus yönünde kullanıldı. ÇOMÜ, Linux ve özgür yazılım konusunda son derece aktif bir bilişim topluluğuna sahip ve Pardus projesine başından beri destek veren üniversitelerin başında geliyor.

Petrol İş – Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası, 2006 yılından başlayarak masaüstü sistemlerinde Pardus işletim sistemi kullanma konusunda denemelere başladı. Pilot denemeleri sendika merkezinde Pardus 2007 kullanarak tamamlayan sendika, uygulamayı önümüzdeki günlerde 18 şubesindeki 500’ün üzerindeki çalışanına yaygınlaştıracak. Kurulum, eğitim ve destek çalışmalarını kendi Bilgi İşlem ekibi ile yürüten Petrol İş, deneyimleri ile sivil toplum kuruluşlarına örnek oluşturabilecek durumda.

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü – Pardus projesinin ilk kurumsal kullanıcısı olan Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık ocaklarına kadar uzanan dağıtık bilişim sisteminde işletim sistemi olarak Pardus 2007.1 Felis chaus kullanıyor. Pardus deneme ve çalışmaları Pardus 1.0 öncesine kadar dayanan Manisa İl Sağlık Müdürlüğü bu altyapı üzerinde Bilgi İşlem Şubesi tarafından geliştirilen e-sağlık uygulamasını kullanarak hizmet hız ve kalitesinde önemli kazanımlar sağladı. Tüm illere kolaylıkla yaygınlaştırılabilecek proje e-sağlık ve kamuda Pardus kullanımı açısından önemli bir başarı öyküsü konumunda.

Neziroğlu Motorlu Araçlar – Ankara’da altı noktadaki satış ve servis istasyonları ile motorlu araçlar satış, alış, kiralama, sigorta, bakım hizmetlerini yürüten Neziroğlu grubunda Linux kullanımı 2000 yılında sunucu sistemler ile başladı. 2006 yılı sonunda masaüstü sistemlerde Pardus kullanımını gündeme getiren şirket, bünyesindeki 190’ın üzerindeki kişisel bilgisayardan yarısı üzerinde Pardus 2007 kullanmaya başladı. Planlama, kurulum, eğitim ve destek işlevlerini Bilişim Grubu eliyle yürüten şirket sahip olma maliyetlerinde %70 civarında tasarruf etmiş durumda.

Başarı öykülerini gerçek kahramanlarının ağzından dinlemek için yarın (4 Mayıs Cuma) sabah ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’ne gelin ve Türkiye ‘Pardus’ Diyor! çalıştayına katılın…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: