STC-16, nam-ı diğer “Spor Türk Canavarı”

Kadınlar için ayakkabı ne ise, erkekler için de otomobil odur (genelleme dışı kalan bireyler hariç). Yani çok sıkı muhabbet konusudur… Buralara da sirayet etti, kimi arkadaşlar otomobil konuşuyorlar bu aralar. Dedik ya, doğaldır; bırakalım konuşsunlar. Ama bilerek konuşsunlar…

Şimdi sevgili Erhan Ekici “Yahu yine prehistoryaya benden başladın hocam!” diyecek, ama gezegene otomobili ilk sokan oydu. (Erhan, Forrester Research’ün testini Pardus’a uygulamanı bekliyorum hala, biraz zor unuturum da :-P) Sonra sırasıyla bendeniz ve sevgili Ali Işıngör ve tekrar sevgili Erhan… Hem de ne demiş Erhan:

Yazının sonuna eklediğim Devrim otomobili resimleri projeler arasında ilinti kurmak maksatlı değil, daha çok, bu topraklarda yaşayanların, basının ve belirli çevrelerin genelde hemen yanıbaşlarında olan gelişmelere hep bir küçümseme ve kompleks ile bakması, buna karşın uzaktaki herşeye de “pembe panjurlu ev hayali kuran çiftin romantik bir şekilde uzaklara bakması” durumunu eleştirmekti.

Güzel demiş… Biz arabalara bakalım:

Önce biraz doğuya gidelim, Çin’e kadar. Arkadaşlar JiangLing Landwind X6 diye bir cip, yani amerikanca kısaltması ile SUV yapmışlar. Bunu da garp memleketlerinde pazarlamak için genelgeçer güvenlik testlerine sokmuşlar, yani Euro NCAP testleri. Maalesef bu cipcik testlerde fena çuvallamış, 0 (yazı ile sıfır) almış. Doğal olarak epey bir dalga geçilmiş, “Aman uzak durun”, “En azından 20 yıl önceki teknoloji” diye yorumlar yapılmış uzmanlar tarafından. Bir daha da pek JiangLing Landwind X6 ismi duyulmamış herhalde… Yoo, yanılmışım, Çinliler kendi yol testlerini geliştirmişler, bu teste sokacaklarmış. Ama sonrasında harbiden ses çıkmamış…

Heh-heh… Çinliler bu işten anlamıyor herhalde… Zaten Çin malı çürük anlamına gelmiyor mu? Ucuz ve çürük! Ama bir dakika… Google’da cars produced in china diye aratınca neler neler çıkıyor: BMW, Skoda, Toyota (hem de Prius), Volvo, Volkswagen, Audi… gidiyor. Yahu biz bu arabalara kucak dolusu para verip almıyor muyuz, hatta kimilerini alamıyor değil miyiz? Meğer beğenmediğimiz Çinliler yapıyormuş bu arabaları… Belki de anlıyorlardır birşeylerden, belki de lisansla ürete ürete, her yıl mezun ettiği binlerce mühendisi bu işlerin peşine sala sala günün birinde NCAP’ten 5 yıldız alacak bu markalarınki gibi otomobiller de yapabilirler mi? Yok yahu, nerde… Çinliler beceremez bu işi! Biz mi? Hiiiiiç beceremeyiz!!!

Dönelim benim sevdiğim mevzuya: Anadol STC-16. Koydum kafaya, günün birinde bulucam bi tane, bastırıcam parayı alıcam… Bu arabayla Finike-Kale arasını gitmek lazım, döne döne, virajları kapalı kapalı alarak…. Ama bunu da eşekler yiyormuş yahu! Türk malı değil mi? Hem de bu arabanın motoru, yürüyen aksamı dışarıdan… Neresi milli bunun yahu, çocuk mu kandırıyorsunuz, pöh!

Şu anda bile 8 ayda dünyada böyle bir arabayı (STC-16) ortaya çıkartacak ekip yok. Bazı şirketlerin Ar-Ge bölümlerine girip çıkıyorum, bir spor arabayı bugün çok ciddi bilgisayar destekli tasarımlarla iki yıldan önce imalata sokabilmiş şirket yok. Sadece 4-5 kişinin fiili görevde olduğu, 10-15 kişilik bir ekiple, bütün takımlarını, imalat kalıplarını, yani camın tasarımını, camın kalıbını, tekerlek jant kapağını… Otomobilin tasarımını lojistiğini, taşıt dinamiğini, hepsini biraraya getirip yapmak son derece sıra dışı bir şey. Dünya otomobil tarihini son derece iyi bildiğimi tahmin ediyorum, benim gözüme çarpmış bir şey değil.

Ne? Ne dedin? Kim demiş bunu? Ekber Onuk mu? O da kimmiş yahu? Yapanlardan biri işte, ne diyecekti “hata ittik” mi? Tabii iyi yaptık diyecek. Şimdi ne yaparmış bu Ekber hazret? Ford bayii olmuştur kesin, Koç’a yakınmış ya…

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın süratli tekne ihtiyacı var ve uluslararası ihale açılmış. 5 yabancı firma teklif vermiş bir de tek yerli olarak bizim teklifimiz var. İhalede bizim teklif doğal olarak dikkat çeker. Sevinenler var ama çoğu da ‘Türkiye’de böyle tekne yapılamaz’ diyor ve bize güvenmiyor. Konu; Ani Müdahale Botu Projesi, süratli 6 tane 15 metre boyunda tekne alınacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın desteği ile bizim teklifimiz de değerlendirmeye alındı ve fiyat olarak diğerlerinden yüzde 20 daha ucuza ihaleyi kazandık.

Hı? Ne diyosun sen yahu? Bu da ne? Kim demiş? Ekber Onuk mu? Hani şu arabasını eşekler yiyen Onuk mu? Ne? Yonca Onuk tersanesinin patronu mu? Şimdilerde Pakistan’a bile hücumbot satan Yonca tersanesi mi? Pakistan kim ki yahu, satmışlar Pakiler’e gelip hava atıyorlar. Kesin rüşvet vermişlerdir, bizim askerlerle kanka olduklarından jest olarak şeyetmişlerdir.

Bu ne yahu? Ne? Yontech adıyla şirket kurmuş yıllık 35 milyon €ciro yapıyor, hiçbir lisans kullanmadan üretim yapıp bir de teknoloji transfer mi ediyor? Hücumbotlar için ürettiği teknolojiyi şimdi de süperlüks motoryatlara taşıyıp hem çok konforlu ve hem de çok güçlü tekneler yapmaya, bunları dünya jetset sosyetesine pazarlamaya mı başlamış? Bunun için süperlüks teknelerin Mekke’si Monaco Yacht Show’a dahi mi katılmış? Yukarıdaki Yontech S23’ten sonra şimdi de S36’yı, 36 metrelik, 60 knot sürat yapacak, 4 kamaralı dev “yeni Süper Türk Canavarı”nı üretmeyi ve satmayı mı hayal ediyor?

Ama motorunu kim yapıyor? Jeneratörler? Elektronik aksam? Milli olmaz, Türkler yapamaz…. ühü… ühü… bööööööööö!!!!!!!!

“STC-16, nam-ı diğer “Spor Türk Canavarı”” için 2 cevap

  1. Kadınlar için ayakkabı ne ise, erkekler için de otomobil odur (genelleme dışı kalan bireyler hariç) Çok güldüm vallahi. gerçekten de doğru

    Beğen

  2. Yazınızı sizin adınıza üzülerek okudum, Ekber onuk’u iyi tanımadıgınızı anlayabiliyorum bir tek yazınızdan. Ve tanımadıgınız insanlar hakkında da yazılar yazmamanızı tavsiye ediyorum.

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: